Jak przygotować kawę z dripa?

Kawa z dripa to popularny sposób przygotowania aromatycznego naparu alternatywną metodą. Przypadnie do gustu tym, którzy lubią zarówno czarną kawę, jak i z mlekiem, ale nie mają w domu ekspresu czy nie przepadają za latte lub cappuccino. Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu w kilka chwil można uzyskać klarowny, smaczny napar, który przyjemnie pobudzi i otuli Cię smakami. Sprawdź, co musisz mieć pod ręką, by przygotować kawę z dripa.

Jaki drip wybrać?

W sklepach możesz znaleźć zaparzacze wykonane z ceramiki, szkła, metalu lub tworzyw sztucznych. Wybór zależy głównie od indywidualnych preferencji, a także kwoty, którą chcesz przeznaczyć na urządzenie. Wiele osób na początek swojej przygody z parzeniem wybiera model plastikowy. To dobre rozwiązanie do przetestowania i próbowania alternatywnych metod. Konstrukcja stożka o nachyleniu 60 stopni sprawia, że kawa swobodnie spływa do naczynia, a fusy zatrzymuje odpowiedni filtr. W sklepach znajdziesz dripper w trzech rozmiarach. Warto wybrać taki, który pozwoli na przygotowanie porcji kawy zgodnej z Twoimi preferencjami. Wersja 01 umożliwi przygotowanie około 350 ml naparu, 02 500-600 ml, a 03 nawet do 750 ml.

Co potrzeba do zaparzenia kawy z użyciem drippera?

Oprócz wybranego drippera potrzebujesz dobrej jakości kawy ziarnistej, a także młynka z możliwością regulacji stopnia zmielenia. Doskonale sprawdzi się model żarnowy ręczny lub elektryczny. Dobrej jakości młynki posłużą na lata! Potrzebne będą również pasujące filtry papierowe oraz dzbanek, kubek lub serwer, do którego przeleje się gotowy napar. Na początku przygody z kawą pomocna będzie również waga kuchenna. Ziarna do dripa powinny być mielone średnio-grubo, dzięki czemu po zalaniu wodą będą miały czas, żeby się otworzyć. Warto wybrać ziarna dedykowane do parzenia alternatywnymi metodami. Sklep z kawą kraftową oferuje starannie wyselekcjonowane odmiany, wypalone pod konkretną metodę, co ułatwia proces zakupowy, szczególnie początkującym.

Jak zaparzyć kawę?

Zagotuj wodę i włóż papierowy filtr do dripa. Ustaw go na naczyniu i przelej niewielką ilością wody. Kiedy woda spłynie, wylej ją. Dzięki temu pozbędziesz się papierowego posmaku i rozgrzejesz urządzenie. Po odmierzeniu odpowiedniej porcji kawy i jej zmieleniu wysp ją do mokrego już filtra, a całość ustaw na wadze. Na początku pomocny będzie również stoper. Wlej niewielką ilość wody tak, by przykryła ziarna i zostaw na 30 sekund. W tym czasie ziarna się otworzą, a napar będzie smakował doskonale. Kiedy czas upłynie, okrężnymi ruchami wlej 1/3- do ½ porcji wody. Po kolejnych 30 sekundach dolej resztę i poczekaj, aż kawa przestanie się sączyć. Filtr możesz wyrzucić, a drip umyj. Teraz możesz delektować się aromatyczną kawą o bogatym, pełnym body z wyraźnie wyczuwalną słodyczą i kwasowością!