Dobra kawiarnia zazwyczaj posiada w swoim menu wiele rodzajów kaw, począwszy od zwykłego latte i espresso, aż po różnego rodzaju wymyślne mieszanki. Kawa po amerykańsku popularnie nazywana Americano, przygotowywana jest na bazie espresso pojedynczego lub podwójnego. Americano to duża i gorąca kawa, w zależności od kawiarni serwowana jest na wiele różnych sposobów.
Historia kawy po amerykańsku
Określenie dla Americano, czyli kawy po amerykańsku powstało we Włoszech dla podkreślenia, że jest to sposób parzenia kawy przeznaczony wyłącznie dla turystów amerykańskich, a Włosi takiej kawy nie spożywają. Jest to bowiem nic innego jak rozwodnione espresso w dużym kubku. Druga historia jej powstania mówi, że ten rodzaj kawy ma swoje początki w czasie II wojny światowej, kiedy amerykańscy żołnierze stacjonujący we Włoszech zawsze prosili o dolewanie wody do espresso, ten sposób zapewniał im łagodniejszą kawę w rozmiarze XXL. Zasada parzenia Americano jest otwarta na potrzeby klienta. Ilość wody, którą dolewa się do espresso o pojemności 30 ml, waha się od 30 ml do nawet 400 ml. Ciekawe, że Americano parzone w USA w proporcji jeden do jednego nazywane jest Italiano. Innym sposobem parzenia napoju na sposób amerykański jest przyrządzana kawa w kapsułkach w ekspresie kapsułkowym. Szeroki wybór produktów z tego zakresu oferuje strona https://www.sklepsegafredo.pl/kawa-w-kapsulkach,c26.html.
Sposób przygotowania kawy po amerykańsku
Łagodna kawa po amerykańsku ma swoich zwolenników na całym świecie, jej delikatny smak może być początkiem do zostania prawdziwym smakoszem mocniejszej i bardziej aromatycznej kawy. Kawę Americano przyrządzamy w kilku etapach:
- należy zaparzyć 30 ml kawy espresso i wlać ją do kubka,
- espresso rozcieńczyć gorącą, przegotowaną wodą, należy wlać jej tyle, aby napełnić kubek, ewentualnie zostawić miejsce na mleko,
- na koniec można dodać cukier i inne dodatki, ewentualnie mleko, które musi być podgrzane, aby niepotrzebnie nie ochładzać kawy.
Dodawanie zbyt dużej ilości wody jest niezbyt dobrym rozwiązaniem, ponieważ powstaje wtedy słaby kawowy napój. Do przyrządzenia Americano można także użyć ekspresu ciśnieniowego, wówczas stosuje się zasadę jedna część espresso i dwie części gorącej wody. W kawiarniach stosowana jest zasada dla kawy po amerykańsku w stosunku 40 gram espresso i 160 gram wody. Najważniejsze, aby kawa została przygotowana bezpośrednio przed podaniem. Interesującym sposobem jest częstowanie tego rodzaju kawą, podając oddzielnie espresso i gorącą wodę. W takim wypadku należy espresso dodać do wody, a nie odwrotnie, co spowoduje, że na kawie utworzy się pełna aromatu pianka.
Kawa w kapsułkach – jak ją przygotować?
Przyrządzanie kawy w kapsułkach nie wymaga mielenia, jest praktyczne i trwa bardzo szybko. Ekspres na kapsułki parzy kawę w podobny sposób jak expres ciśnieniowy. Woda podgrzewana jest do odpowiedniej temperatury, a następnie wtłaczana do kapsułki pod bardzo dużym ciśnieniem. Esencja kawy jest przefiltrowana w papierowym filtrze w kapsułce, a następnie przez małe otwory przepływa do kubka.
Temperatura parzenia jest zaprogramowana w taki w sposób, aby nie przekraczać 100 stopni C, pozwala to w połączeniu z wysokim ciśnieniem na uwolnienie z kawy aromatu i smaku najwyższej jakości. Szeroki wybór produktów z tej serii można znaleźć na stronie https://www.sklepsegafredo.pl/jak-przygotowac-kawe,b9.html. Ekspresy do kawy w kapsułkach mają ciekawą formę, niewielkie rozmiary, są łatwe w obsłudze, a ich koszt jest bardzo przystępny.