Chia to niewielkie, okrągłe nasiona hiszpańskiej szałwii. Pochodzi ona z Gwatemali i Meksyku. W ostatnich altach nasiona chia podbijają Europę i zyskały status tzw. superfood. Wśród mieszkańców Środkowej Ameryki znane są jednak od tysięcy lat. Majowie natomiast uważali, że nasiona chia mają niezwykłą moc i dostarczają energii na długie podróże. Jak jest naprawdę?
Wspierają zdrowie kości
Nasiona chia posiadają wiele dobroczynnych właściwości na organizm ludzki. Pierwszą z nich jest wspieranie zdrowych kości. To doskonałe źródło wielu minerałów między innymi: fosforu, wapnia oraz magnezu. Jak pokazują najnowsze badania rośliny, mogą być równie skuteczne w dbaniu o kości, jak i przetwory mleczne.
Pomagają utrzymać stabilny poziom cukru
Ze względu na wysoką zawartość błonnika w nasionach chia spowalniają one procesy trawienne, co w efekcie eliminuje problem gwałtownego skoku po zjedzonym posiłku. Błonnik sprzyja także szybszemu osiągnięciu uczucia sytości, co z kolei wpływa na mniejszą konsumpcję posiłków.
Poprawiają zdrowie i wygląd skóry
Nasiona chia zawierają w swoim składzie wiele antyoksydantów, co chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które jak powszechnie wiadomo, przyczyniają się do starzenia skóry. Regularne spożycie szałwii hiszpańskiej może wpłynąć na kondycję skóry, która będzie lepiej nawilżona i cechowała się szybszą regeneracją.
Sprzymierzeniec w walce z nadwagą
Spożywanie nasion chia jako dodatek do posiłków, koktajli itp. może także przyczynić się do zgubienia nadprogramowych kilogramów. Dzieje się tak ze względy na dużą zawartość błonnika – aż 34,5 g na 100 g produktu. Błonnik przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii, a także utrzymuje na dłużej uczucie sytości, co z kolei eliminuje problem podjadania między posiłkami. Chia to także znakomite źródło białka.
Chia w ciąży
Bogactwo kwasów omega 3, które zawarte są w nasionach chia to także rewelacje dla kobiet w ciąży. Ich odpowiednie spożycie wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Błonnik zawarty w nasionach wspiera układ pokarmowy i zapobiega zaparciom. Szałwia hiszpańska to również źródło żelaza (poznaj żelazo sukrosomalne), co pomaga, unikną anemii w ciąży.