Jesienny blok czekoladowy

Blok czekoladowy to dobrze znany, wyborny oraz łatwy do przygotowania przysmak na bazie kakao i mleka w proszku. Jednak klasyczny przepis na ten deser warto nieco zmodyfikować, dodając do podstawowych składników ciekawe dodatki. W ten sposób może powstać m.in. mocno czekoladowy smakołyk, w którym będzie można wyczuć jesienne akcenty smakowe.

Przepis na jesienny blok czekoladowy – lista składników

Czego potrzebujesz, aby przygotować ten oryginalny blok czekoladowy? Przepis jest dosyć prosty, dlatego potrzebujesz jedynie:

  • 300 g masła,
  • 70 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 150 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 500 g mleka w proszku.

Natomiast aby blok czekoladowy był pełen jesiennych przysmaków, przygotuj dodatkowo:

  • 50 g suszonych śliwek,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 80 g orzechów,
  • 20 g chipsów jabłkowych,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • 10 herbatników lub kruchych pierników (ok. 60 g).

Przed rozpoczęciem przyrządzania tego jesiennego deseru przygotuj też keksówkę o długości ok. 28 cm.

Jak przygotować idealny jesienny blok czekoladowy?

W pierwszej kolejności zajmij się jesiennymi dodatkami – posiekaj suszoną żurawinę, śliwki, orzechy, a chipsy jabłkowe i wybrane ciasteczka pokrusz na mniejsze kawałki. Następnie:

  • w rondelku z grubym dnem rozpuść masło – pamiętaj, aby powoli podgrzewać je na małym ogniu,
  • kiedy masło będzie całkowicie płynne, dodaj do niego cukier, kakao i wlej mleko. Mieszaj te składniki tak długo, aż się rozpuszczą,
  • do powstałej mieszanki, stopniowo dodawaj mleko w proszku – kolejne jego porcje odmierzaj łyżką. Zawartość rondelka cały czas mieszaj przy pomocy trzepaczki lub miksera. Masa będzie stopniowo się zagęszczać, a po dodaniu mleka w proszku powinna być jednolita i błyszcząca,
  • zdejmij garnek z ognia, a następnie wsyp do niego posiekane i pokruszone wcześniej dodatki,
  • masę przelej do keksówki wyłożonej folią spożywczą i poczekaj, aż ostygnie. Dopiero wtedy włóż ją do lodówki – jesienny blok czekoladowy będzie gotowy po 6 godzinach chłodzenia.

Ten przysmak, tak jak brownie, ma intensywny, czekoladowy aromat. Jednak dzięki dodaniu suszonych owoców i orzechów jest doskonałym pomysłem na jesienny deser.