Jaki piec konwekcyjny wybrać do niedużej restauracji?

Prowadzenie restauracji nie należy do prostych zadań – o wszystkim decydują opinie klientów. Ważne jest zatem dobranie pracowników, profesjonalne przeszkolenie zespołu, ale też inwestycja w najlepszy sprzęt. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia jest piec konwekcyjny lub konwekcyjno-parowy. Jak działa i jaki model wybrać do niewielkiego lokalu?

Każdy lokal musi być odpowiednio wyposażony – m.in. w piec, urządzenia chłodnicze i mroźnicze, taboret gazowy, meble ze stali nierdzewnej i wiele innych elementów. Tym razem skupmy się jednak tylko na piecu, bo jest on jednym z najważniejszych sprzętów w każdej restauracji. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni model do małej restauracji.

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Piec konwekcyjny został w wielu lokalach zastąpiony piecem konwekcyjno-parowym, który ma dużo większe możliwości niż pies parowy. To udana innowacja, sprzęt niezbędny w każdej restauracji. Za jego działanie odpowiada system, który pozwala na przetłaczanie gorącego powietrza przez komory pieca.

Powietrze przepuszczane przez filtry oczyszcza je z drobinek tłuszczu – dzięki temu zapachy jedzenia w komorze nie przenikają się wzajemnie. Oznacza to, że można przygotowywać mięsa, warzywa czy ryby jednocześnie. Wyróżnia go też równomierne rozmieszczenie temperatury, a para wodna nawilża i zapobiega wysuszaniu się dań, poza tym przyspiesza proces obróbki termicznej.

Piec konwekcyjny lub konwekcyjno-parowy w restauracji

W niektórych lokalach wystarczający jest m.in. taboret gazowy albo kuchenka, ale w restauracjach niezbędny jest sprzęt, który zagwarantuje szybką i sprawną pracę. Piec konwekcyjno-parowy pozwala na wszelkie czynności związane z obróbką termiczną – na gotowanie (tradycyjne i na parze), grillowanie, pieczenie w różnych temperaturach, smażenie, a blanszowanie i regenerację potraw. Wybrane piec są wyposażone też w nowoczesne technologie. Dzięki swojej funkcjonalności piec konwekcyjny lub konwekcyjno-parowy jest niezbędny w restauracjach i barach działających na wysokich obrotach. Pozwala też zaoszczędzić czas, bo nie trzeba pilnować potraw cały czas.

Jak wybrać odpowiedni model pieca?

Każdy lokal ma inną specyfikę oraz wielkość, dlatego wybór pieca konwekcyjno-parowego to indywidualna sprawa. By sprzęt sprawdzał się jak najlepiej, trzeba najpierw określić wielkość lokalu, obłożenie, czyli ile potraw dziennie serwujemy przyrządzanych w piecu, przeanalizować profil działalności, a także ustalić swoje potrzeby – wiele urządzeń ma funkcje dodatkowe.