Poznaj rozgrzewające przyprawy idealne na zimne dni

Niskie temperatury sprawiają, że jedyne co mamy ochotę zrobić to wtulić się w ciepłą kołdrę razem z gorącą herbatą i wziąć do ręki ulubioną książkę. Niestety samo to może nie wystarczyć, aby skutecznie rozgrzać cały organizm, szczególnie wewnątrz. Istnieje jednak na to pewien sposób. To oczywiście rozgrzewające przyprawy, których moc jest nieoceniona. Nie dość, że rozgrzewają organizm, to jeszcze posiadają szereg innych korzystnych właściwości. O jakich produktach mowa?

Rozgrzewające przyprawy – dlaczego warto ich używać?

Przyprawy i zioła stosowane są od stuleci, aby nadać potrawą doskonałych walorów smakowych, a także wywołać pozytywne skutki zdrowotne w organizmie. Warto więc po nie sięgać nie tylko aby uzyskać określony smak potrawy, lecz także po to, aby skorzystać z ich właściwości leczniczych.

Na rozgrzewających przyprawach warto skupić się wtedy, gdy mamy do czynienia z niskimi temperaturami na zewnątrz. Doskonale sprawdzają się także w przypadku leczenie różnych infekcji. Działają także wzmacniająco na organizm, pobudzając układ odpornościowy. Jakie przyprawy rozgrzewające warto więc stosować?

Papryka chili

Jej pikantny smak i rozgrzewające działanie jest powszechnie znane. Odpowiada za to substancja o nazwie kapsaicyna, która wpływa także na proces termogenezy. To z kolei powoduje zwiększoną temperaturę w ciele i przyspieszenie tempa przemiany materii.

Kurkuma

Kurkuma posiada bardzo podobne działanie – podnosi tempo metabolizmu, a także przyczynia się do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników z pożywienia.

Cynamon

Wpływa na szybszy przebieg procesów przemiany materii, dzięki olejkom eterycznym, które aktywują właściwości rozgrzewające tej przyprawy.

Czarny pieprz

Powszechnie znana substancja, która przez wielu jest niedoceniana. Posiada jednak bardzo dużo zalet. Między innymi wpływa na niestrawność, zgagę oraz wspomaga trawienie i oczywiście – rozgrzewa.

Imbir

To znany składnik, który często wykorzystuje się do zimowych herbatek. Z powodzeniem można użyć go także do ciast, pierników, zup i mięs.

Papryka Cayenne

To bogactwo witaminy C, która pomaga w zwalczaniu wirusów, przeziębienia, a także wzmacnia układ odpornościowy.