Syrop z cebuli, jak zrobić i dlaczego warto?

Chcesz wzmocnić odporność? A może dręczy Cię kaszel? W takim razie sięgnij po sprawdzone, naturalne lekarstwo, czyli syrop z cebuli. Cebula zawiera mnóstwo witamin, a jej korzystny wpływ na organizm potwierdzono badaniami. Syrop z cebuli ma właściwości przeciwgrzybicze i świetnie sprawdza się w zwalczaniu infekcji i stanów zapalnych.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Zrobienie syropu z cebuli jest bardzo proste. Wystarczy pokroić cebulę i wrzucić ją do dużego słoika. Następnie cebulę zasypuje się cukrem, zamyka słoik i czeka kilka godzin, aż sok puści. Syrop jest smaczny i szybko się go przygotowuje. Podstawową wersję syropu z cebuli można wzbogacić o imbir lub czosnek, by wzmocnić działanie cebuli. Gotowy syrop należy spożywać w niewielkich ilościach codziennie.

Wadą syropu z cebuli niewątpliwie jest cukier, który można zastąpić miodem. Wtedy będzie zdrowszy. Syrop z cebuli to gotowe rozwiązanie na przeziębienie lub grypę, kaszel i różnego rodzaju infekcje. Cebula świetnie sprawdzi się przy oczyszczaniu organizmu, a dodatkowo korzystnie wpływa na pracę jelit. Cebulę warto jeść także na surowo.