Każdy naród uważa, że jego kuchnia ma coś dobrego i jest w tym sporo racji. Ciekawą pozycją jest kuchnia peruwiańska, które, chociaż nieznana w Polsce, to jednak ma do zaoferowania naprawdę wiele ciekawych potraw. Co więcej, niektóre z nich możemy przygotować z ogólnodostępnych w Polsce składników. Jeżeli więc chcesz nieco urozmaicić swoją kuchnię, być może warto wypróbować właśnie dań peruwiańskich. Wiele z nich ma swój specyficzny smak, którego nie da się porównać z niczym innym, a jest to możliwe między innymi dzięki użyciu różnego rodzaju przypraw w odpowiednich zestawieniach.
Najpopularniejsze dania kuchni peruwiańskiej
Ceviche – jednym z najpopularniejszych dań kuchni peruwiańskiej jest ceviche, czyli surowa ryba marynowana w soku z limonki bądź cytryny. Po odpowiednim przyrządzeniu ryba nie pozostaje surowa, gdyż pod wpływem soku z cytryny białko się ścina. Danie podawane jest zazwyczaj z batatem, chipsami bananowymi, białą kukurydzą, czasami ryżem. Całość ozdobiona jest piórkami czerwonej cebuli oraz drobno pokrojoną ostrą papryczką.
Causa – to kolejne danie, które zasługuje na uwagę. Podstawą causy jest pure z żółtych ziemniaków (dwie warstwy – górna i dolna) połączone ze zmieloną żółtą papryczką (aji amarillo) lub pastą z tej papryczki z dodatkiem limonki. Choć połączenie może wydawać się dziwne, to tworzy niesamowity smak, który chyba każdemu obcokrajowcowi przypadnie do gustu. Pomiędzy warstwami pure znajdziemy kurczaka lub tuńczyka z warzywami i majonezem.
Czy warto próbować dania kuchni peruwiańskiej
Choć na pierwszy rzut oka wspomniane wyżej dania mogą wzbudzać naszą nieufność, to jednak z pewnością warto ich spróbować. Co więcej, bez żadnego problemu możemy przygotować je w domu, a więc przenieść kuchnię peruwiańską na nasze talerze. Jeżeli lubisz eksperymentować z nowymi potrawami oraz smakami, z pewnością warto przygotować jedno z powyższych dań. Przepisy bez problemu znajdziemy w Internecie z podpowiedzią czym zastąpić składniki, które mogą być w Polsce niedostępne.