Wiosna to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na pewne szaleństwa kulinarne. Na półkach sklepowych pojawiają się świeże warzywa po coraz bardziej przystępnych cenach. Zachęcają one do eksperymentowania i wypróbowania nowych przepisów, o których myśleliśmy być może już od dawna. Możemy ich użyć także do tradycyjnych obiadów, aby nieco urozmaicić ich wygląd oraz smak. Z jakich warzyw możemy korzystać wiosną i dlaczego warto to robić?
Świeże warzywa na Twoim stole
Kiedy wiosna budzi się do życia, odżywają również nasze kubki smakowe. Pojawia się wiele nowych produktów i świeżych warzyw. Wśród nich chyba na pierwszym miejscu pojawiają się ziemniaki. Nie są to co prawda jeszcze ziemniaki z własnego ogródka, gdyż najczęściej przyjeżdżają do nas z zagranicy lub z upraw szklarnianych w kraju. Mimo wszystko możemy poczuć ich wyjątkowy smak, który tak bardzo różni się od ziemniaków, których używaliśmy zimą. Warto do tego dodać świeży koperek, który być może zdążył już urosnąć w naszym ogródku. Takie połączenie składników z pewnością sprawi, że niedzielny obiad będzie naprawdę wiosenny. Warto dodać do niego również pojawiające się powoli w sklepach świeżą marchewkę, pomidory oraz inne warzywa, które urozmaicą tak podany wiosenny obiad.
Dodatki na stół
Oprócz samych świeżych warzyw, które nadadzą każdej potrawie wyjątkowy smak, warto pomyśleć o czymś jeszcze. Chodzi o dodatki jakie znajdą się na stole, na którym będziemy podawać posiłki. O ile zimą wielu z nas towarzyszyły różnego rodzaju świeczki, o tyle wiosną warto uzupełnić wystrój stołu świeżymi kwiatami. Sprawią one nie tylko, że stół będzie ładnie wyglądać, ale wniosą do całego pomieszczenia powiew świeżości, której tak bardzo potrzebujemy po zimie. Poza tym warto wyposażyć się w serwetki z wiosennymi motywami, które również uprzyjemnią nam podawany obiad. Wszystkie te elementy sprawią, że nasza wiosenna kuchnia będzie nie tylko smaczna, ale również będzie pięknie wyglądać.