Urodziny dziecka to wyjątkowy dzień dla jego rodziców i dla jego samego. Warto więc przygotować coś wyjątkowego, co sprawi mu dużo przyjemności i frajdy. My dziś doradzimy Wam, jak przygotować słodki stół. Nawet jeżeli na co dzień unikacie podawania słodkości, to urodziny są takim dniem, w którym warto zrezygnować z bardzo surowych zasad dotyczących diety. Ale my dziś podpowiemy Wam, jak przygotować kolorowy słodki stół, które będzie też nieco zdrowy. Czas więc przejść do pracy.
Buraczkowe lizaki czas przygotować
Nie ma się co oszukiwać – buraki nie są ulubionym warzywem dzieci. Ale przecież nie muszą one wiedzieć, że lizaki, które jedzą są z buraków. A więc cicho-sza. Na początek potrzebujemy około 1 kg buraków, które bardzo dokładnie obieramy ze skórki i gotujemy przez około godzinę w wodzie z dodatkiem 5 łyżek soku z pomarańczy. Gdy są już miękkie, blendujemy na gładką masę. Odlewamy nadmiar soku. Jeżeli masa jest już stosunkowo gęsta, to można przejść do kolejnego kroku, czyli buraki umieszczamy w rondelku, dodajemy do nich łyżkę mleka owsianego i 3 kostki czekolady, a także pół szklanki mąki owsianej. Gdy masa stanie się już bardzo gęsta czekamy aż nieco przestygnie i formujemy z niej kulki. Umieszczamy je jeszcze na papierze do pieczenie i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie nadziewamy je na patyczki do lizaków bądź szaszłyków. A każdy z nich delikatnie smarujemy kremem czekoladowym przygotowanym na bazie kakao oraz mleka owsianego. Mieszamy 4 łyżki kakao z 100 ml mleka i gotujemy. Gdy masa zacznie tężeć, bierzemy pędzelek i nakładamy na każdy lizak odrobinę. Całość ląduje jeszcze w lodówce na kilka godzin. Pamiętajcie, że jeżeli impreza odbywa się w innym miejscu to warto dodatkowo zaopatrzyć się w pojemnik do przewożenia ciasta. Wtedy nie musicie obawiać się, że jakiś Wasz wypiek zostanie uszkodzony.
Kolorowy zawrót głowy, czyli czas na przygotowanie owoców na wesoło
Oczywiście na słodkim stole nie może też zabraknąć owoców. Jednak tym razem nie będziemy ich kroić na kawałki, lecz przygotujemy z nich kolorowe kremy. Potrzebować będziemy 20 dag malin, 30 dag bananów oraz garści jagód. Wszystkie te owoce blendujemy na gładką masę – oczywiście razem. Przekładamy do każdego transparentnego kubeczka po 2 łyżki. Następnie w rondelku gotujemy pół litra wody i dodajemy do niej kolorowe barwniki spożywcze, ale koniecznie te naturalne. Można wymieszać różne. Gdy woda się zagotuje z ich dodatkiem i zyskacie ciekawy kolor, do każdego kubeczka z owocami wlewacie po po około 50 ml. Mieszacie i wstawiacie na kilka godzin do lodówki. Gwarantujemy, że ten zdrowy deser będzie cieszyć się powodzeniem.
Czas na ciasto czekoladowe
Na słodkim stole nie może zabraknąć też ciasta czekoladowego. Ok akurat ta propozycja nie będzie specjalnie zdrowa, ani też niskokaloryczna, ale za to bardzo smaczna. Zatem czas przejść do jej przygotowania. W misce umieszczamy kostkę rozpuszczonego masła, dodajemy do niego 3 tabliczki czekolady, najlepiej dwie gorzkie i jedną mleczną. Całość mieszamy. Teraz czas na jajka. Wbijamy 5 sztuk i masę ubijamy już mikserem. Pozostaje jeszcze dodanie połowy szklanki cukru brązowego i połowy szklanki mąki pszennej. Ponownie całość mieszamy – tym razem około 3 minuty. Gdy masa jest gotowa, przekładamy ją do tortownicy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest gotowe, czekamy aż ostygnie. W tym czasie przygotowujemy kremówkę. Ubijamy pół litra, na końcu dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Ubijamy do czasu aż masa będzie sztywna. Nakładamy na ciasto używając szprycy i gotowe. Teraz brownie umieszczamy w pojemniku do ciasta i gotowe.
Krem orzechowy – smaczny i zdrowy
W naszym zestawieniu nie może zabraknąć kremu orzechowego. Smakuje naprawdę wyśmienicie, a przy tym jest banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebować będziemy 150 g masła orzechowego, także 100 g kajmaku, 250 g mascarpone, a także 100 ml śmietanki kremówki. Składniki umieszczamy w wysokim rondelku i gotujemy aż do czasu ich połączenia. Następnie masę przekładamy do kolorowych kubeczków i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie dekorujemy krem ulubionymi owocami. Ale można też użyć wiórek czekoladowych np. czekolady białej, mlecznej oraz ruby.