Najlepsze dania kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest znana chyba na całym świecie. O jej zaletach nie trzeba wiele mówić, gdyż znają je w zasadzie wszyscy. To właśnie włoskie dania uchodzą za jedne z lepszych na świecie. Każdy kto chociaż raz próbował oryginalnej włoskiej pizzy w Neapolu, czy lasagne bądź spaghetti w innych włoskich miastach, z pewnością nie ma co do tego wątpliwości. Przyjrzyjmy się niektórym propozycjom kuchni włoskiej, które warto przenieść na polski grunt i wprowadzić na stałe do swojego menu.

Włoska kuchnia na polskim stole

Wspomniane wyżej potrawy, takie jak pizza, spaghetti, czy lasagne na dobre zagościły w polskich restauracjach. Nie brakuje ich także w domach wielu z nas. Dostępne są nawet gotowe dania mrożone, czy też z lodówki, jedynie do podgrzania. Co prawda mają one niewiele wspólnego z oryginałem, jednak sam fakt istnienia tego rodzaju żywności świadczy o tym jak popularna stała się kuchnia włoska w Polsce. Jakiś czas temu nie mieliśmy dostępu do takich samych przypraw, jak te używane przez Włochów, jednak obecnie sytuacja znacznie się poprawiła. W ostatnich latach do Polski importuje się praktycznie wszystko co niezbędne, aby wykonać oryginalne dania włoskie w swojej własnej kuchni.

Najpopularniejsze dania włoskie

Omówmy pokrótce składniki potrzebne do wykonania najpopularniejszych dań włoskich. Skupimy się na wymienionych wyżej trzech klasykach, które są dobrze znane każdemu z nas.

Dania włoskie

Pizza

Do wykonania pizzy nie potrzebujemy wiele. Warto wiedzieć, że na początku była ona uważana za danie dla ubogich i w takim właśnie celu powstała. Wynaleziono ją z potrzeby stworzenia taniego i sytego dania dla najuboższej klasy. Obecnie sytuacja ta mocno się zmieniła, a pizza jest potrawą, która stała się znana i popularna. To co nie uległo zmianie to fakt, że na samo ciasto do pizzy potrzebujemy bardzo niewiele składników – jedynie mąkę, wodę, odrobinę soli, oliwy i cukru. Inaczej sprawa wygląda z dodatkami do pizzy. Tutaj możemy położyć czego dusza zapragnie. Podstawą jest oczywiście sos pomidorowy, zrobiony najlepiej własnoręcznie ze świeżych pomidorów z dodatkiem odrobiny czosnku oraz oregano. Na górę możemy położyć ser, szynkę, pieczarki, kukurydzę, rukolę, salami, kurczaka, cebulę, tuńczyka oraz wiele innych rzeczy jakich tylko zapragniemy.

Spaghetti

Kolejne danie kuchni włoskiej, które nie ma sobie równych to spaghetti. Ono również zaskakuje swoją prostotą oraz niewielką ilością składników. Trzy podstawowe to makaron, mięso mielone oraz pomidory, z których przyrządzimy pyszny sos. Jako dodatek warto zastosować parmezan, który idealnie podkreśli smak dania. Jeśli nie mamy do niego dostępu, możemy zastąpić go innym serem, jednak różnica w smaku będzie mocno wyczuwalna. Sos pomidorowy, podobnie jak w przypadku pizzy, warto wykonać samodzielnie ze świeżych pomidorów. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, możemy użyć pomidorów z puszki. Do mięsa z kolei warto dodać dość dużą ilość czosnku.

Lasagne

Danie włoskie, które potrzebuje nieco więcej czasu i pracy to lasagne. Są to ułożone naprzemiennie warstwy makaronu, sosu bolońskiego i sosu beszamelowego, a wszystko to ukoronowane warstwą sera. Tutaj potrzebujemy typowego makaronu do lasagne, pomidorów, mięsa mielonego, mleka i mąki oraz przypraw. Są to główne składniki, które musimy uzupełnić jeszcze innymi, które zazwyczaj mamy w domu. Lasagne jest dobrym pomysłem na niedzielny obiad, czy też na kolację w gronie przyjaciół.

Mniej znane dania kuchni włoskiej

Oprócz standardowych dań włoskich, które zna każdy z nas, istnieje wiele innych nieco mniej popularnych. Co prawda obecnie mamy do nich dość szeroki dostęp, dlatego też wielu z nas zdążyło je już poznać. Jeśli więc nie miałeś jeszcze okazji ich wypróbować, to warto nadrobić zaległości.

Cannelloni

Na naszej liście najdzie się kolejne danie makaronowe, bo przecież właśnie z tego słyną Włochy. Cannelloni to szerokie rurki makaronowe, które nadziewa się mięsem lub warzywami. Podaje się je z sosem pomidorowym lub innym, w zależności od upodobań. Co ciekawe, cannelloni ma dość długą historię sięgającą XIX wieku. Zostało wynalezione przez kucharze pochodzącego z Neapolu – stolicy pizzy.

Gnocchi

Abstrahując od makaronu, we Włoszech znajdziemy również wiele innych smacznych dań. Jednym z nich jest gnocchi, czyli kluski mączno-ziemniaczane. Podstawą są właśnie te da składniki uzupełnione jajkiem i serem. Dla urozmaicenia można do nich dodać także przyprawy, szpinak, czy przyrządzić je na słodko z dodatkiem kakao. Gnocchi spożywa się zazwyczaj z mięsem lub jedynie z dodatkiem sosu. Może on być wytrawny lub słodki, w zależności od rodzaju gnocchi.

Ravioli

Te kwadratowe pierożki mogą przywodzić na myśl tradycyjne polskie pierogi jednak znacznie się od nich różnią. Przede wszystkim, ravioli jest dużo mniejsze, co sprawia, że można zjeść jednego pierożka na raz. Nadzieniem jest zazwyczaj mięso albo ser ricotta, ale czasami można spotkać się również z wersją z warzywami bądź serem i szpinakiem lub jeszcze innymi dodatkami. Ravioli podaje się najczęściej z zupą, chociaż dość popularne jest też ich jedzenie z sosem.