Wszechobecne w Polsce pola rzepakowe są idealnym odzwierciedleniem tego, jak często i w jakiej ilości wykorzystywany jest rzepak w przemyśle spożywczym. Roślina niepozorna, piękna i pełna wartości odżywczych wykorzystywana jest między innymi do produkcji oleju rzepakowego. Ten z kolei bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe i ogrom witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia.
Tłuszcz jest ważny!
W codziennej diecie tłuszcze pełnią istotną rolę i nie wolno o nich zapominać. U zdrowych osób tłuszcz w diecie powinien stanowić 20 – 35 % energii dostarczanej wraz z pożywieniem. Dieta nie powinna dostarczać nasyconych kwasów tłuszczowych, a opierać się na produktach bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe i to właśnie do nienasyconych kwasów tłuszczowych należy olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, których organizm człowieka nie potrafi syntetyzować i muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem. Są one ważne o tyle, że wpływają na regulację czynności układu sercowo-naczyniowego, regulują ciśnienie krwi i stabilizują procesy zapalne toczące się w organizmie. Istotna jest także ich proporcja, która powinna wynosić 2:1, a olej rzepakowy zawiera kwasy tłuszczowe właśnie w takiej proporcji.
Witaminy E i K są witaminami, których poziom w oleju rzepakowym kształtuje się na wysokim poziomie. Odpowiedzialne są między innymi za zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Zwiększają także odporność na choroby. Witamina K istotna jest w procesach krzepnięcia krwi, a także przyczynia się do utrzymania zdrowych kości.
Sterole roślinne zawarte w oleju rzepakowym pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a sam olej jest doskonałym rozpuszczalnikiem dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), dlatego warto go dodawać także do surówek.
Na czym smażyć, by smażenie nie było szkodliwe?
Jaki olej wybrać do smażenia? Olej rzepakowy czy słonecznikowy? Pomimo tego, że smażenie nie jest techniką kulinarną zalecaną przez dietetyków do codziennego stosowania, to stosowanie jej sporadycznie nie wpłynie negatywnie na stan zdrowia. Do smażenia najlepiej używać jest olejów bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (ulegają w najmniejszym stopniu negatywnym przemianom w wysokiej temperaturze). Oleje bogate w przeciwutleniacze (jak np. witamina E) chronią mniej trwałe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przed nadmiernym utlenianiem. Olej rzepakowy w pełni pokrywa się składem z elementami mającymi znaczenie przy smażeniu, dlatego jest najlepszym wyborem do tej techniki kulinarnej. Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia i pieczenia, ponieważ punkt dymienia w jego przypadku oscyluje w granicy 100°C.
Olej rzepakowy skarbem Europy
Polska jest trzecim z kolei producentem rzepaku w Europie, a sama jego produkcja na terenie Europy zajmuje 6 milionów hektarów. Właśnie dlatego powstał program edukacyjno-promocyjny pod hasłem „Olej rzepakowy Skarbem Europy”. Ma on na celu przybliżyć historię i właściwości zdrowotne oleju rzepakowego, o których można dowiedzieć się więcej na stronie internetowej olejrzepakowy.com promującej akcję. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską i ma wymiar międzynarodowy, mający na celu zacieśnienie współpracy między Polską a Francją – dwoma z największych producentów i przetwórców sektora roślin oleistych w Europie.
Program skierowany jest przede wszystkim do konsumentów, ale kluczową rolę w nim odgrywają także dietetycy, lekarze i działacze innych branż mających wpływ na opinię publiczną.