Rozgrzewające potrawy na zimę

Chłodne zimowe dni to czas, kiedy myślimy o tym jak skutecznie się rozgrzać. Istnieje na to wiele sposobów takich jak utrzymywanie odpowiedniej temperatury ogrzewania, czy ubranie na siebie ciepłego swetra czy bluzy. Jednak jeden ze sposobów zasługuje na szczególną uwagę. Są to rozgrzewające potrawy, które bez większego problemu przygotujemy w domu. Pomogą nam one nie tylko się rozgrzać, ale również sprawią radość naszym kubkom smakowym. Trzeba też zauważyć, że zimą potrzebujemy więcej energii, gdyż przeznaczamy ją również na ogrzanie ciała. Dlatego potrawy powinny być dobrze przemyślane, tak aby dostarczały nam jak najwięcej składników odżywczych.

Rozgrzewające zupy

Jedną z niezbędnych pozycji jeśli chodzi o potrawy zimowe są rozgrzewające zupy. Na pierwszy plan wysuwa się wśród nich tradycyjny rosół. Dobrze przyprawiony, z dodatkiem sporej ilości warzyw, rosół jest właśnie tym czego potrzebujemy aby się rozgrzać. Jest on szczególnie polecany przy przeziębieniu, gdyż pomaga nam się z nim uporać. Inną rozgrzewającą zupą jest zupa porowa, która smakuje niesamowicie, szczególnie zimą. Trzeba jednak pamiętać o jej dobrym przyprawieniu, tak aby miała zadowalający smak. Możemy postawić również na inne zupy. Zimą warto dodać do nich nieco więcej ostrych przypraw, takich jak pieprz czy chili, gdyż to właśnie one rozgrzewają najlepiej.

Rozgrzewające potrawy

Z pewnością jednak zgodzimy się, że choćbyśmy byli największymi fanami zup, to jednak nie da się jeść tylko ich każdego dnia. Potrzebne jest również bardziej treściwe jedzenie, które rozgrzeje nasz organizm. Jedną z propozycji godnych polecenia jest chili con carne, a więc mięso mielone w połączeniu z warzywami, takimi jak kukurydza, fasola, papryka i uzupełnione sosem pomidorowym. Możemy podawać je na przykład do ryżu lub w tortilli. Sekretem udanego chili con carne jest jak sama nazwa wskazuje dodanie sporej ilości papryczki chili, która ma działanie rozgrzewające. W wersji wegetariańskiej możemy przygotować potrawę zwaną chili sin carne, a więc zawierającą te same składniki z pominięciem mięsa. Dobrym dopełnieniem tak przygotowanego obiadu czy kolacji będzie rozgrzewające grzane wino lub piwo.