Szaszłyki na grilla i nie tylko

Przeglądasz Internet i szukasz pomysłu na grillowe dania? Znudziły Ci się karkówki i kiełbaski? Zainspiruj się i wrzuć patyczki do szaszłyków do zakupowego koszyka przy najbliższej wizycie w sklepie!

Tradycyjne szaszłyki z mięsem i warzywami

Szaszłyki z grilla to świetny pomysł na danie, które efektownie wygląda i łączy walory smakowe mięsa i warzyw. Bardzo popularne są szaszłyki z kurczaka, bo to mięso łatwo nabija się na patyczki, a jednocześnie szybko się grilluje. Szukasz sprawdzonego przepisu? Szaszłyki z czerwoną cebulą, papryką, cukinią i kurczakiem zachwycą wszystkich gości smakiem i bogactwem kolorów! Przepis na nie znajdziesz tutaj: www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.szaszlyki-czerwona-cebula-papryka-cukinia-kurczakiem.r_id=Recipe_8994914.html.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by na patyczki do szaszłyków nadziać kawałków mięsa indyka, baraniny, wołowiny czy wieprzowiny. Wówczas warto jednak użyć większych i wymagających dłuższego grillowania warzyw. Ale uwaga, przygotowując potrawę nie nabijaj zbyt dużej ilości składników, ponieważ patyczki będą się łamać. 

Przepis na sukces, czyli marynata do szaszłyków

Sekretem doskonałego smaku poza świetnej jakości mięsem i świeżymi warzywami jest marynata do szaszłyków. Dla jednych najlepsza jest ta na bazie oleju roślinnego i musztardy, dla innych – na bazie jogurtu i czosnku, dla jeszcze innych – z sosem sojowym, chilli i miodem… Każdy mistrz grillowania przyzna jednak, że mięso, niezależnie od jego typu i składników marynaty, warto marynować minimum 2-3 godziny, a najlepiej całą noc przed wrzuceniem na ruszt. 

Orientalne szaszłyki

Turecka potrawa z mięsa mielonego podanego w formie szaszłyków to Şiş köfte. Mieloną jagnięcinę, baraninę lub wołowinę uformowaną w cienkie kiełbaski nadziane na patyczki do szaszłyków doprawia się aromatycznymi ziołami i opieka na grillu. Przepisów na szaszłyki w Turcji jest wiele, różne są też sposoby serwowania. Podaje się je z dodatkiem sosów, świeżych warzyw, kaszy bulgur, chleba pita lub ryżu. Mogą być zarówno przekąską jak i daniem głównym. Na polskim grillu także sprawdzą się doskonale. Miłośnikom orientalnych smaków zapewne znany jest też satay. To malezyjsko-indonezyjska wersja szaszłyków podawanych z ostrymi sosami. Zgodnie z tradycją patyczki do szaszłyków w tym daniu muszą być bambusowe. 

Oryginalne szaszłyki na zimno

Jeśli ktoś uważa, że grillowanie jest tylko dla dorosłych, myli się! Nawet jeśli dzieci nie przepadają ani za szaszłykami z mięsa, ani tymi z warzywami, ani w ogóle za dymnym smakiem potraw z rusztu, z pewnością do jedzenia zachęcą je oryginalne szaszłyki na zimno. Ich przygotowanie jest szybkie, a do wykonania potrzebujesz tylko patyczków i kawałków ulubionych owoców. Kolorowe, soczyste przekąski nie wymagają grillowania, są świetną alternatywą dla słodyczy i gwarancją tego, że maluchy chętnie zasiądą do posiłku.