Pieczenie tortów to wspaniałe, ale bardzo wymagające zajęcie. Nie każdy ma na to czas, nie wszyscy też dysponują stosownymi umiejętnościami. W takiej sytuacji upieczenie tortu można zlecić dobrej cukierni – obecnie jest to bardzo popularna usługa.
Tort na zamówienie – w jakiej cukierni?
Chcąc złożyć zamówienie na tort, należy zacząć od wyboru odpowiedniej cukierni. Na rynku funkcjonuje obecnie mnóstwo miejsc wykonujących torty na zamówienie. Wawer to jeden z przykładów lokalizacji w Warszawie, gdzie można znaleźć niejedną cukiernię oferującą omawianą usługę. Należy sprawdzić, na jakie okazje dana cukiernia piecze torty i jakich składników do tego używa. Powinna mieć w tym duże doświadczenie i cieszyć się zaufaniem ze klientów. Wybór cukierni jest zatem podyktowany indywidualnymi przesłankami.
Tort na zamówienie – na jaką okazję?
Jak podkreślają pracownicy Piekarni Grzybki, jednym z najważniejszych aspektów przy składaniu zamówienia na tort jest okazja, na którą takie ciasto jest potrzebne. Tort zamówić można m.in. na wesele, imieniny, urodziny, rocznicę ślubu czy chrzciny. W zależności od okoliczności ciasta się różnią. Warto pamiętać o tym, że podobnie jak w innych dziedzinach, tak i w branży cukierniczej obecne są trendy, które zmieniają się co sezon. Oczywiście nie brakuje klasyków takich jak np. ślubne torty śmietanowe. Klasyka sprawdza się zawsze, gdy są trudności z wybraniem konkretnego rozwiązania.
Tort na zamówienie – jaką powinien mieć wielkość?
Pod względem wielkości tort musi być dopasowany do liczby uczestników przyjęcia. Poszczególne cukiernie stosują różne przeliczniki, niemniej najczęściej wychodzą z założenia, że dla jednej osoby jest przeznaczony jeden kawałek ciasta. Wpływ na wielkość i wagę tortu ma też jego rodzaj i składniki użyte do jego wykonania.
Tort na zamówienie – dostawa
Zamawiając tort w cukierni, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na kwestie związane z dostawą ciasta. Wskazane jest, aby zostało ono dostarczone profesjonalnym transportem – czyli samochodem-chłodnią.