Oleje zimnotłoczone — właściwości

Naturalne oleje roślinne mogą być tłoczone na zimno i na ciepło. Proces rafinacji podwyższa temperaturę, w której powstaje olej, co sprawia, że lepiej się on nadaje do późniejszej obróbki termicznej potraw. W trakcie tego procesu ginie jednak wiele istotnych składników odżywczych. Dlatego też w oleju rafinowanym jest mniej mikro- i makroelementów, niż w jego zimnotłoczonej wersji. Można więc powiedzieć, że są to wyjątkowo pożywne tłuszcze, które są naturalnym suplementem diety.

Olejarnia Złotopolskie posiada w swojej ofercie szeroki asortyment najwyższej jakości oliw i olejów zimnotłoczonych (m.in. oleje lniane, rzepakowe czy oleje słonecznikowe). Jeśli zastanawiasz się nad zakupem któregoś z tych produktów, przeczytaj artykuł.

Oliwa — najzdrowszy tłuszcz na świecie

Oliwa to znany na całym świecie składnik diety śródziemnomorskiej, uważanej za jeden z najzdrowszych jadłospisów na świecie. Powstaje w wyniku prasowania owoców rosnących na drzewkach oliwnych. Wyjątkową cechą oliwy jest to, że zawiera wielonienasycone kwasy Omega-9, które budują komórki. Oliwa wpływa pozytywnie na układ krążenia i obniża poziom złego cholesterolu oraz wspiera płacę układu immunologicznego.

Nie należy zapominać, że jest to tłuszcz o wyjątkowych walorach smakowych, więc świetnie się sprawdza w kuchni przy tworzeniu różnych wymyślnych dań. Jej charakterystyczny smak podkreśla walory innych produktów.

Oliwa jest również bardzo popularna w kosmetologii. Może być zarówno jednym ze składników gotowych produktów przemysłu kosmetycznego, jak i stanowić składnik przygotowywanych w domu naturalnych maseczek czy peelingów. Świetnie się też nadaje do popularnego zabiegu olejowania włosów.

Inne oleje zimnotłoczone

Oleje tłoczone na zimno powstają wskutek prasowania ziaren i nasion różnych roślin o zdrowotnych właściwościach. Podczas tego procesu nie następuje utrata żadnych mikro- i makroelementów. Dzięki temu są one doskonałym źródłem kwasów tłuszczonych wielonienasyconych Omega-3 i Omega-6, które świetnie działają na pracę serca i układu krwionośnego. Oleje zawierają również liczne witaminy, a przede wszystkim A, D, E i K. Witamina A poprawia kondycję wzroku i stan skóry. Witamina D pomaga w prawidłowym budowaniu kości. Witamina E pomaga utrzymać młodość, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i umiejętności zwalczania wolnych rodników. Witamina K zaś wpływa pozytywnie na procesy krwiotwórcze. Oleje zimnotłoczone nie tylko zawierają witaminy, ale także pomagają w przyswajaniu ich przez organizm.

Oleje zimnotłoczone świetnie się więc sprawdzą w kuchni jako dodatek do potraw, np. kanapek i sałatek. Dania zyskają dodatkowe walory smakowe, a przy okazji staną się zdrowsze i łatwiej strawne.

Drugim ważnym obszarem, w którym znajdują zastosowanie oleje zimnotłoczone, jest kosmetologia. Mogą być one jednym ze składników różnego rodzaju mleczek, balsamów, odżywek do włosów, czy innych produktów. Także stosowanie ich bezpośrednio na skórę i włosy zadziała dobroczynnie.