Piekarnik zalicza się do podstawowych sprzętów każdej kuchni. Rozwój technologii sprawił, że do wyboru są różnorodne rodzaje tych sprzętów, które pozwalają m.in. wybrać typ przygotowywanej potrawy, programy pieczenia, udogodnienia funkcjonalne. Z uwagą należy podejść do wyboru sprzętu, który na dłużej zagości w kuchni.
Piekarniki – dostępne rodzaje
W sklepach można znaleźć różne rodzaje piekarników. Znajomość każdego z nich, może w pewien sposób ułatwić podjęcie finalnej decyzji odnośnie tego, co należy wybrać. Oto:
- piekarnik elektryczny – łatwy w montażu, ogromna liczba funkcjonalności, większa efektywność, jeżeli chodzi o pieczenie ciast, wiele osób zwraca uwagę także na ich lepszą efektywność energetyczną,
- piekarnik gazowy – konieczność podłączenia do przyłącza gazowego, gdzie nie zawsze jest to możliwe, w szczególności, jeżeli weźmie się pod uwagę nowoczesne budownictwo.
Piekarniki elektryczne są bardziej precyzyjne, jeśli chodzi o ustawienie temperatury. Jednak nie brakuje osób, które wolą postawić na tradycyjne rozwiązanie, decydując się na piekarniki gazowe. Tym bardziej że nie brakuje miejsc, gdzie gaz rozliczany jest ryczałtowo. Dlaczego o tym mowa? Ponieważ w takich miejscach (jeżeli chodzi o koszta eksploatacji) gazowy piekarnik okaże się zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem.
Piekarniki parowe – nowe urządzenia dopasowane do potrzeb klientów
Piekarniki elektryczne są popularne. Jednak warto zwrócić uwagę na inny rodzaj piekarnika. Dokładnie mowa tu o modelach działających na parę. Takie piekarniki do zabudowy cieszą się ogromną popularnością, m.in. ze względu na możliwość przyrządzenia zdrowych, niskokalorycznych dań.
Jest to urządzenie, które pozwala na pieczenie ciast, mięs czy zapiekanek. Nie można jednak zapomnieć o tym, że piekarnik parowy pozwala także na szybkie podgrzanie poszczególnych potraw, bez konieczności ich ciągłego pilnowania z obawy, że coś się przypali. W sklepach można otrzymać takie piekarniki na parę, jakie umożliwiają przyrządzenie kilku dań równocześnie, na kilku poziomach.
Czyszczenie piekarnika
Do wyboru są piekarniki kompaktowe, jakie bez trudu będzie można zmieścić w mikroskopijnych kuchniach. Jednak duża ilość osób nie tylko bierze pod uwagę wymiary urządzenia, ale także możliwość czyszczenia.
No cóż, ręczne czyszczenie całej powierzchni, kojarzy się z nieprzyjemnościami. Jest to trudna i żmudna praca. To dlatego konsumenci w obecnych czasach biorą pod uwagę urządzenia, jakie mają programy automatyczne do czyszczenia.
Wiele urządzeń umożliwia czyszczenie parowe. Niekiedy zostaje ono również określone czyszczeniem hydrolitycznym. Wystarczy do piekarnika nalać niewielką ilość wody, aby ta pod wpływem temperatury zaczęła parować. Dzięki temu zaschnięte plamy zaczną mięknąć. Potem pozostanie tylko usunięcie ich wilgotną ścierką lub gąbką.
Oprócz tego, na rynku dostępne są piekarniki, które są w stanie zapewnić:
- czyszczenie z wykorzystaniem wysokiej temperatury (pyroliza),
- czyszczenie przy pomocy specjalnie zamontowanych wkładów katalitycznych.
Bezpieczny piekarnik do zabudowy
Kuchnia staje się miejscem rodzinnym, gdzie nawet małe dzieci spędzają ogromną ilość czasu. Z czasem na pewno będą chciały one brać aktywny udział w gotowaniu, pieczeniu. Ważne jest więc to, aby piekarnik stał się urządzeniem bezpiecznym nawet dla najmłodszych członków rodziny.
Warto więc sprawdzić, czy jest to urządzenie z tzw. chłodnym frontem. Jest to funkcja, która sprawia, że pomimo wysokiej temperatury ustawionej wewnątrz, same drzwiczki piekarnika tak mocno się nie nagrzewają. Odpowiedzialne są za to warstwy szkła, jakie montowane są na drzwiczkach. W nowoczesnych piekarnikach tych warstw może być nawet aż 4!